vrijdag 11 oktober 2013

GEZONDHEID VAN BINNENUIT



Wie wil er nu niet gezond zijn én gezond blijven. Als je gezond bent voel je je goed, heb je voldoende energie om alle dingen te doen die je graag wilt doen en te genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Preventief aan je gezondheid werken is nog altijd dé beste manier om dit te realiseren. Je gezondheid is je meest waardevolle bezit.
Preventief aan je gezondheid werken betekent in de eerste plaats gezond eten, voldoende bewegen en ontspannen en zorgen voor een goede balans in je leven. Maar je kunt méér doen om gezond te blijven. De manier waarop je denkt en omgaat met je gevoelens heeft eveneens een belangrijke invloed op je gezondheid. Gezond denken en gezond voelen betekent werken aan je gezondheid van binnenuit.

Auteur: Anja Klep
 

LEVENSVERWACHTING IN 2012 VRIJWEL ONVERANDERD

De levensverwachting was in 2012 voor zowel mannen als vrouwen nagenoeg gelijk aan de levensverwachting in 2011. Naar verwachting zal de levensverwachting de komende jaren echter weer verder stijgen. Meer informatie vind u op de onderstaande website:

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3786-wm.html

BEN IK UNIEK OF BEN IK GEMIDDELD?

Op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek kan je aan een enquete deelnemen om te zien of je een gemiddelde Nederlander bent of dat je uniek bent?

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/publicaties/webpublicaties/ben-ik-gemiddeld/ben-ik-gemiddeld.htm

OORZAKEN VAN KANKER

De belangrijkste oorzaken van kanker zijn:

1. Tabak 30%
2. Hormonen 30%
3. Voeding 20%
4. Ziektekiemen 5%
5. Straling 5%
6. Erfelijkheidsfactoren 5%
7. Milieuvervuiling 5%.

De vraag is dus of onze eet- en drinkgewoonten voor 20% verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van kanker. Uit het voorgaande kunnen we afleiden dat het aandeel waarschijnlijk nog groter is, vanwege de vervuiling, straling en ziektekiemen die zich in ons voedsel bevinden. We kunnen eigenlijk wel stellen dat zeker 1/3 van de gevallen van kanker direct of indirect wordt veroorzaakt door onze voeding.
Bron: Het echte antikankerdieet van Prof. David Khayat

LIJST VAN SLECHTE VOEDINGSMIDDELEN T.B.V. KANKER

Vis

- gepaneerde vis
- gerookte vis

Vlees en vleeswaren

- barbeque
- bloedworst
- spareribs
- varkenspastei

Eieren, melk en kaas

- smeerkaas
- geconcentreerde melk

Groenten, peulvruchten, zetmeelproducten, kruiden en algen

- friet

Oliën, vetten en sauzen

- bruine boter
- mayonaise

Suiker, zoetstoffen en zoete producten

- beignets
- snoepjes

Zoute en zoete snacks

- chips
- croissants (industriële)
- zoute koekjes

Graanproducten

- beschuit
- popcorn

Dranken

- frisdrank
- vruchtensiroop
- wortelsap

Bron: Het echte anti-kanker dieet, Prof. dr. David Khayat






DE MACHT VAN DE VOEDSELINDUSTRIE

De World Health Organization in Geneve werkte aan een rapport waarin richtlijnen werden gegeven om het suikergebruik te beperken.
De suikerindustrie ging door 't lint. Hun lobbyisten schreven een argumentatie om de WHO over te halen om dit niet te doen.
De Sugar Association schreef rechtstreeks naar de WHO en bedreigde de Amerikaanse subsidie van 400 miljoen dollar die de  WHO kreeg. Ze dwongen het ministerie van Gezondheid om bij de WHO te dreigen met het intrekken van subsidies als ze hun aanbeveling niet bijstelden.
De minister van Gezondheid vloog naar Geneve om de suikerindustrie te verdedigen.
De WHO heeft die aanbeveling nooit gedaan.
Wat er in Geneve gebeurde toont aan hoe machtig de voedselindustrie is.
Maar nu een derde van de Amerikanen met obesitas kampt wil de industrie eindelijk veranderen.









bron: Marion Nestle
Universiteit van New York

DE VOEDSELZANDLOPER


KEET SMAKELIJK PEUTER SOEPBOEK

Lauro en Scato zijn ouders die Keet Smakelijk bedacht en geschreven hebben. Hun kinderen stonden niet echt te springen om nieuwe groenten te eten. Ze hebben echt van alles geprobeerd en alleen fantasie bleek te helpen! Met een gek verhaal of een leuk plaatje bij een recept, wilden de kinderen wel iets nieuws proberen. Recepten met fantasie werkten ook bij andere kinderen, dus hebben ze 2 boeken geschreven.

WATER HET GOEDKOOPSTE MEDICIJN


WAT ZIJN DE SIGNALEN VAN UITDROGING?

1.  Je moe  voelen zonder redelijke verklaring
2.  Blozen
3.  Je prikkelbaar en snel aangebrand voelen.
4.  Je angstig voelen.
5.  Je neerslachtig en ontevreden voelen.
6.  Je depressief voelen
7.  Een gevoel van een zwaar hoofd hebben.
8 . Onrustig slapen, met name bij ouderen.
9.  Kwaad en heetgebakerd zijn.
10. Onredelijk ongeduldig.
11. Slechte concentratie.
12. Kortademigheid bij een overigens gezond persoon zonder longaandoening of longontsteking.
13. Drang naar gefabriceerde dranken zoals koffie, thee, frisdranken en alcoholische dranken.
14. Dromen over oceanen, rivieren of andere watermassa's.

Bron: Water het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, Dr. F. Batmanghelidj

BEWEGING

STA OP LIEVE MENSEN, WANT WETENSCHAPPERS SCHIJNEN ONTDEKT TE HEBBEN DAT WIE MINSTENS 3 UUR PER DAG ZIT, KORTER LEEFT!


Als kind en adolescent is het belangrijk om te bewegen omdat je daardoor beter functioneert op school en in de sociale omgang, maar vooral ook omdat je er op die manier een vanzelfsprekendheid van maakt. Als jongvolwassenen en op middelbare leeftijd zorg je door voldoende te bewegen dat je gezondheid maximaal blijft en bepaalde vervelende chronische ziekten op latere leeftijd voorkomt. Beweging op oudere leeftijd helpt erbij om fit oud te worden en zo lang mogelijk goed mee te doen.

BELANGRIJKSTE ZIEKTE IN ONZE TIJD; BEWEGINGSARMOEDE.
HET KAN AL OP JONGE LEEFTIJD BEGINNEN.


TIPS OM BINNENSHUIS TE BEWEGEN: http://www.uniekbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid---zorg/meer-bewegen/tips-binnenshuis.html



EEN FRAGMENT VAN 'DE REGISSEUR VAN JE EIGEN LEVEN' Abkader Chrifi

Drie geheimen voor het oplossen van problemen

1. Zelfkennis
Om effectief te kunnen afrekenen met welk probleem dan ook, is het van groot belang om het probleem goed te kennen. Wij zijn vaak geneigd om snel de oorzaken van onze eigen problemen buiten onszelf te zoeken en te proberen daar oplossingen af te dwingen. Zolang we naar anderen wijzen, hoeven we zelf niets te doen. Maar daarmee benadelen we alleen maar onszelf, zonder dat we dit in  de gaten hebben. Als we met de wijsvinger naar anderen wijzen, wijzen tegelijkertijd de andere drie vingers naar onszelf.

Wat kun je doen om achter de oorzaken van je problemen te komen? Ik wil je vragen open en eerlijk naar jezelf te kijken. Ik wil je vragen met een andere bril naar jezelf te kijken, met de bedoeling jezelf opnieuw te leren kennen en opnieuw te leren waarderen.
De grootste valkuil bij het zoeken naar oorzaken van onze problemen, is dat wij vaak geneigd zijn om deze bij anderen te leggen. Kijk naar de volgende uitspraken: 'Het ligt aan mijn ouders, mijn leraar begrijpt mij niet, het komt door de maatschappij, het is de schuld van de politiek, het komt door de discriminatie, en ga zo door.
Draai het nu maar eens om en ga voor een keer in je leven de oorzaak niet bij anderen zoeken, maar bij jezelf. Dat anderen je misschien iets aangedaan hebben, doet er even niet toe. Ook daarvan kun je jezelf de vraag stellen wat je eigen bijdrage was aan het gedrag van de ander.
Bedenk dat het altijd een kwestie is van actie en interactie, verbaal of non-verbaal. Als je altijd met je ziel onder de arm loopt, is de kans groot dat anderen over je heen gaan lopen en je misschien wel gaan minachten. Door je eigen houding roep je deze reacties over jezelf af. Straal je daarentegen zelfvertrouwen en kracht uit, dan zul je zien dat anderen je met respect gaan behandelen. Het zijn magnetische velden die soortgelijke krachten aantrekken; de wet van oorzaak en gevolg. Maar om zover te komen is zelfkennis nodig.

2. Zoeken naar oplossingen.
Wil je voorgoed afrekenen met je problemen, dan raad ik je aan om een lijst te maken van alle problemen die je belemmeren om een gelukkig en succesvol leven te leiden. Sorteer deze problemen naar soort en prioriteit, het probleem met de hoogste spoed voor een oplossing zet je boven aan je lijst met het cijfer één ervoor. Het tweede probleem geef je cijfer twee, totdat je al je problemen hebt gerangschikt naar belangrijkheid. Als je deze stap hebt uitgevoerd, ben je al voor vijftig procent geslaagd in het oplossen van je problemen. Wat je nu moet gaan doen is nadenken, diep nadenken.
Bedenk voor elk probleem minstens drie mogelijke oplossingen. Voor sommige problemen kun je zelf geen oplossingen bedenken. Raadpleeg dan vrienden, familieleden, collega's of soms zelfs een deskundige. Er is niets mis met het gebruiken  van goede ideeën van anderen; wij hebben elkaar allemaal nodig.

3. Actie en geloof dat je het kunt.
Twijfel geen moment en denk niet aan mislukking. Geef je pogingen nooit op. Als je een probleem op een bepaalde manier hebt aangepakt, maar deze blijkt niet te werken, geef dan niet op. Probeer het gewoon op een andere manier, net zolang totdat je de juiste sleutel vindt.

woensdag 4 september 2013

MINDFULLNESS


Mindfulness is een vorm van aandachtstraining om meer in het hier en nu te zijn. We doen in het dagelijks leven veel dingen op de automatische piloot. Wanneer we naar ons werk fietsen, letten we nauwelijks op de omgeving. Onze gedachten dwalen voorTDurend af naar dingen die ons bezighouden. Wat we allemaal nog moeten doen die dag of hoe het toch komt dat we steeds weer ruzie hebben met die ene collega. Zo missen we een heel deel van de dag omdat onze gedachten in de toekomst zijn, of in het verleden.

Bewustwording
Mindfulness maakt je bewust van wat er innerlijk in je leeft. Het brengt je aandacht op wat je nu doet, voelt en ervaart. Zo houd je minder tijd over om te piekeren. Mindfulness helpt je om zonder oordeel te accepteren dat er spanning in je lijf kan zijn, of dat je pijn of verdriet hebt. Het helpt je die dingen waar te nemen zonder je ertegen te verzetten of je er druk om te maken.

 Ger Schurink

Mindfulness  een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten.

Met de instructies en oefeningen uit dit boek, geschreven door  psychotherapeut Ger Schurink, leer je anders om te gaan met je gevoelens. Je ontwikkelt inzicht, wijsheid en vooral ‘belevingsruimte’. Je leert ingesleten gewoonte en reactiepatronen herkennen en hier beter mee om te gaan. Zo zul je je minder ‘geleefd’  voelen. Het resultaat is dat je meer met volle aandacht in het hier en nu gaat leven, en een meer open blik

Auteur: Rina van Herpt