vrijdag 11 oktober 2013

EEN FRAGMENT VAN 'DE REGISSEUR VAN JE EIGEN LEVEN' Abkader Chrifi

Drie geheimen voor het oplossen van problemen

1. Zelfkennis
Om effectief te kunnen afrekenen met welk probleem dan ook, is het van groot belang om het probleem goed te kennen. Wij zijn vaak geneigd om snel de oorzaken van onze eigen problemen buiten onszelf te zoeken en te proberen daar oplossingen af te dwingen. Zolang we naar anderen wijzen, hoeven we zelf niets te doen. Maar daarmee benadelen we alleen maar onszelf, zonder dat we dit in  de gaten hebben. Als we met de wijsvinger naar anderen wijzen, wijzen tegelijkertijd de andere drie vingers naar onszelf.

Wat kun je doen om achter de oorzaken van je problemen te komen? Ik wil je vragen open en eerlijk naar jezelf te kijken. Ik wil je vragen met een andere bril naar jezelf te kijken, met de bedoeling jezelf opnieuw te leren kennen en opnieuw te leren waarderen.
De grootste valkuil bij het zoeken naar oorzaken van onze problemen, is dat wij vaak geneigd zijn om deze bij anderen te leggen. Kijk naar de volgende uitspraken: 'Het ligt aan mijn ouders, mijn leraar begrijpt mij niet, het komt door de maatschappij, het is de schuld van de politiek, het komt door de discriminatie, en ga zo door.
Draai het nu maar eens om en ga voor een keer in je leven de oorzaak niet bij anderen zoeken, maar bij jezelf. Dat anderen je misschien iets aangedaan hebben, doet er even niet toe. Ook daarvan kun je jezelf de vraag stellen wat je eigen bijdrage was aan het gedrag van de ander.
Bedenk dat het altijd een kwestie is van actie en interactie, verbaal of non-verbaal. Als je altijd met je ziel onder de arm loopt, is de kans groot dat anderen over je heen gaan lopen en je misschien wel gaan minachten. Door je eigen houding roep je deze reacties over jezelf af. Straal je daarentegen zelfvertrouwen en kracht uit, dan zul je zien dat anderen je met respect gaan behandelen. Het zijn magnetische velden die soortgelijke krachten aantrekken; de wet van oorzaak en gevolg. Maar om zover te komen is zelfkennis nodig.

2. Zoeken naar oplossingen.
Wil je voorgoed afrekenen met je problemen, dan raad ik je aan om een lijst te maken van alle problemen die je belemmeren om een gelukkig en succesvol leven te leiden. Sorteer deze problemen naar soort en prioriteit, het probleem met de hoogste spoed voor een oplossing zet je boven aan je lijst met het cijfer één ervoor. Het tweede probleem geef je cijfer twee, totdat je al je problemen hebt gerangschikt naar belangrijkheid. Als je deze stap hebt uitgevoerd, ben je al voor vijftig procent geslaagd in het oplossen van je problemen. Wat je nu moet gaan doen is nadenken, diep nadenken.
Bedenk voor elk probleem minstens drie mogelijke oplossingen. Voor sommige problemen kun je zelf geen oplossingen bedenken. Raadpleeg dan vrienden, familieleden, collega's of soms zelfs een deskundige. Er is niets mis met het gebruiken  van goede ideeën van anderen; wij hebben elkaar allemaal nodig.

3. Actie en geloof dat je het kunt.
Twijfel geen moment en denk niet aan mislukking. Geef je pogingen nooit op. Als je een probleem op een bepaalde manier hebt aangepakt, maar deze blijkt niet te werken, geef dan niet op. Probeer het gewoon op een andere manier, net zolang totdat je de juiste sleutel vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten