woensdag 13 mei 2015
DE FABELS OVER DE OORZAAK VAN OBESITAS
Hieronder volgt een video over de oorzaak van obesitas, beweerd door de endocrinoloog, Robert Lustig.
WAT DOET EEN ENDOCRINOLOOG?
Endocrinologie is het vakgebied van de geneeskunde, dat zich bezig houdt met de chemische boodschappers van het lichaam, de hormonen, en de stofwisseling.
Een endocrinoloog onderzoekt en begeleidt patienten met complexe hormoon aandoeningen en stofwisselingsziekten, zoals diabetes mellitus, schildklierafwijkingen, metabole botziekten, hypofyse en bijnierproblemen, groei en geslachtsklieraandoeningen, vetstofwisselings- en voedingsproblemen, en (aangeboren) stofwisselingsstoornissen.
maandag 20 april 2015
ANTI VERKOUDHEID DIEET
Verkoudheid is een infectie door een virus, waar je je flink ziek van kunt voelen. Met dit anti-verkoudheid dieet versterk je je weerstand tegen verkoudheid en griep.
De tijd van het snotteren en niezen is nog steeds niet afgelopen. Maar wist je dat je door je eet- en drinkgewoonten aan te passen, de kans op een verkoudheid kunt verkleinen? Hier volgen 8 tips.
- Eet yoghurt. Elke dag een kommetje gewone yoghurt eten is volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië een goede manier om de weerstand tegen verkoudheid en griep te verhogen. De goede bacteriën in yoghurt – zoals de lactobacillus bulgaricus – helpen je natuurlijke weerstand een handje.
- Let op vitamine D
Van vitamine C is altijd beweerd dat het de belangrijkste bestrijder is van verkoudheden. Dat lijkt toch niet zo te zijn. Het klopt dat vitamine C je weerstand op peil houdt, maar uit recent onderzoek blijkt dat vitamine D een grotere rol speelt bij het al of niet ontstaan van verkoudheid. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar. De meeste vitamine D krijg je door de inwerking van daglicht op je huid, maar in het donkere winterseizoen is er juist een gebrek aan licht. Veel mensen, vooral peuters en oudere mensen, krijgen te weinig vitamine D. Het zit vooral in melkproducten, margarine, sinaasappels en vette vis. Extra vitamine D kun je slikken in de vorm van pilletjes en druppels. De maximum dosis ligt op 50 microgram per dag. - Gebruik salvestrolen. Groente en fruit bevatten naast vitaminen en mineralen ook andere stoffen die je weerstand op peil houden. Een van die bio-actieve stoffen is de groep van de salvestrolen. Dat zijn stoffen die planten aanmaken om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen. Hard wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar Britse onderzoekers durven al wel de conclusie te trekken dat salvestrolen het lichaam helpen wapenen tegen allerlei bedreigingen.
Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen. - Eet soep! Het mag vreemd klinken, maar uit onderzoek blijkt dat regelmatig tomatensoep eten een goed middel is om verkoudheid en griep te voorkomen. Voor de soep moeten dan wel verse tomaten of bliktomaten zijn gebruikt. Daarin zit namelijk meer lycopeen dan in soep op basis van poeder. Lycopeen is een anti-oxidant die je ziektebestrijdende witte bloedlichaampjes beschermt.
Mocht je toch ziek worden, dan moet je overschakelen op kippensoep. Dagelijks kippensoep eten tijdens ziekte versterkt volgens vele onderzoeken de weerstand. Ook verbetert het de spijsvertering, helpt het de neusslijmvliezen en verdunt het taai slijm. - Sambal bij!
De stof capsaïcine in rode pepers jaagt het immuunsysteem aan. Waarom dat gebeurt is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat afweercellen van het lichaam door de hete pepers in een alarmstand schieten, maar de uitwerking is wel dat bij gebruik van rode pepers de weerstand tegen verkoudheid en griep verbetert. Een lik sambal kan dus geen kwaad. - Eet noten. Het mineraal selenium versterkt het immuunsysteem. Virussen in je lichaam kunnen zich al bij een klein tekort aan selenium sneller vermenigvuldigen. Amandelen, walnoten en paranoten bevatten relatief veel selenium. Het zit ook in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees.
- Vaker knoflook
Het is een oude volkswijsheid: knoflook helpt verkoudheid voorkomen. Dat is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Dagelijks een knoflookteentje verwerken in je maaltijd verbetert je weerstand tegen verkoudheid. Dat komt door de in knoflook voorkomende stof allicine. Mensen die dagelijks een knoflookpreparaat slikken met geconcentreerde allicine, hebben volgens Engels onderzoek de helft minder kans een verkoudheid op te lopen, vergeleken met mensen die zon preparaat niet slikken. - Drink genoeg water. Voldoende water drinken (1,5 liter per dag) houdt je immuunsysteem in een goede conditie. Je voorkomt bovendien uitdroging van je slijmvliezen, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen.
Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: University of Nebraska, Divine, KiesBeter, RIVM
Bronnen: University of Nebraska, Divine, KiesBeter, RIVM
zondag 8 maart 2015
ADEMELFJE BEN JE WAKKER?
De ademelfjes uit dit prachtig uitgevoerde prentenboek leiden je, middels ademen, door je lichaam en geven je direct rust en vertrouwen in jezelf.Het boek biedt ouders, leerkrachten en begeleiders een handreiking om met kinderen over emoties, gevoelens, wensen en verlangens te praten. Aan de hand van kleurrijke praatplaten neemt het kinderen mee op reis naar hun eigen innerlijke kracht, waarbij ze op speelse wijze het effect van ademen ontdekken.Met dit boek worden kinderen geïnspireerd hun ademhaling als "gereedschap" te ontdekken. Een gereedschap dat op spannende en belangrijke momenten ingezet kan worden en dat kinderen met name (weer) een gevoel van veiligheid en vertrouwen in zichzelf leert vinden. Met dit boek wil de auteur kinderen inspireren hun ademhaling als “gereedschap” te ontdekken. Een gereedschap dat op belangrijke momenten ingezet kan worden en dat hen met name een gevoel van veiligheid en vertrouwen in zichzelf leert vinden. De theoretische basis van het boek wordt gevormd door de open en verbonden ademhaling.
Dit boek is in de bibliotheek te leen.
In Roosendaal is er ook de mogelijkheid voor ademworkshops, voor meer informatie klik hier
maandag 23 februari 2015
Tien gezonde snacks voor kinderen
Kinderen hebben voedingsstoffen nodig voor hun immuniteitssysteem en om goed te kunnen groeien. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig en gezond eten meer energie hebben, beter presteren op school en minder last van overgewicht hebben.
Tien recepten voor gezonde snacks om samen te maken.
1.Huisgemaakte chips
Maak zelf chips van schijfjes zoete aardappel voor meer voedingsstoffen en smaak. Snijd of schaaf dunne plakjes van twee gemiddeld grote, goed gewassen, zoete aardappels en verdeel deze over een bakplaat. Besprenkel met biologische olijfolie en bak gaar en knapperig (250 °C – 20 – 25 minuten). Tussentijds een keertje omdraaien. Goed laten afkoelen, bestrooien met zeezout en/of kruiden en smullen maar.
2.Rode biet
Chips van rode biet. Snijd of schaaf dunne plakjes van gekookte biet en verdeel deze over een bakplaat belegt met bakpapier. Biologische olijfolie erover en in een voorverwarmde oven 225 °C. Na 10 minuten even keren. Zodra bietjes beginnen te verkleuren en de randjes krullen uit de oven halen en op een rooster laten drogen tot ze knapperig zijn. Bestrooien met zeezout. Hartig zoet van smaak.
3.Popcorn
Zelfgemaakte popcorn met zeezout en chilipoeder is een veel gezondere optie dan de magnetron variant waar (te) veel transvet, zout en/of suiker in zit. Gebruik een hoge pan met dikke bodem. Giet een laag rijst- of kokos olie in de pan en verhit op hoog vuur. Giet hele maiskorrels in de pan tot de bodem bijna bedekt is.
Deksel erop en af en toe de pan even schudden of ronddraaien zodat de korrels niet aanbranden. Als de mais begint te 'poppen” en tegen het deksel aan knalt, het vuur laag draaien. De popcorn is klaar als er geen geluid meer uit de pan komt. Licht zeezout en eventueel wat chilipoeder erover heen voor een hartige 'bite'. Of zeer fijn gemalen Parmezaanse kaas voor de liefhebbers. Ook lekker voor de papa's en de mama's want calorie arm!
4.Dip
Een lekkere dip van humus (kikkererwtenpasta), met schijfjes wortel, geroosterde volkoren wraps of pita brood. Of koop eens een biologische notenpasta (minder suiker, zonder chemische toevoegingen) en biedt dat aan in goed schoongemaakte bleekselderij stengels, op volkoren crackers of met partjes appel. Kinderen houden niet alleen van lekker eten maar vooral ook van leuk en kleurrijk voedsel. Een feestelijk uitziende snack is niet te weerstaan.
5.Smoothies
Maak eens een heerlijke smoothie voor het ontbijt of als middag snack: yoghurt met (vers) sinaasappelsap en banaan, aardbeien of frambozen in de blender met eventueel wat kokosmelk voor een exotische twist. Opdienen in mooie glazen met een vrolijk rietje. Ziet er niet alleen mooi uit maar smaakt heerlijk en voorziet je kind van een goeie portie proteïne, calcium en vet (mits halfvolle/volle yoghurt gebruikt!).
6.Pannenkoeken
Boekweitpannenkoeken met ham en kaas, of met rozijnen, appel en stroop. Ook koud heerlijk om mee te nemen! Bak dunne pannenkoeken van boekweitmeel, eieren en soja-, rijst- of amandelmelk. Vul deze met ham of kaas of fruit en rozijnen voor een zoete variant. Deze pannenkoeken smaken heerlijk en zijn lichter verteerbaar dan de standaard kant en klaar pakken met tarwe meel. Glutenvrij!
7.Prikkertje gezond
Schuif stukjes harde geitenkaas, magere ham, fruit en/of groente, om en om op saté prikkers voor een kleurrijke en gezonde snack. Als de kinderen zelf mee willen helpen zet dan diverse bakjes neer zodat ze naar eigen smaak en fantasie een keuze kunnen maken uit hartig en zoet. Ook zeer geschikt voor een feestje of traktatie op school.
8.Zoete mix
Maak een zoete knabbelmix van bananenchips, rozijnen, kokosnoot snippers en pompoenzaadjes. Naar eigen smaak mengen en knabbelen maar. Houden je kinderen van noten en kunnen ze deze veilig eten meng er dan nog wat walnoten doorheen voor extra mineralen en omega 3 vetten.
9.Maak je eigen muesli reep
Meng 1,5 kop gedroogde abrikozen, ½ kop geroosterde amandelen, 1 eetl kokos snippers en wat zeezout in een blender tot je een gelijkmatige massa hebt. Bekleed een rechthoekige vorm met een groot stuk bakpapier waarin je het mengsel gelijkmatig verdeeld en platdrukt. Versier de koek met 1 eetl kokos snippers en 50 gram gesmolten bittere chocolade en zet het geheel minimaal 15 minuten in de ijskast om op te stijven. Haal met behulp van papier uit de vorm en snijd in 6 repen. Heerlijk om mee te nemen.
10 Pindakaaskoekjes zonder bloem (en troep!)
Neem 1 kop smeuïge pindakaas, ½ kop rietsuiker, ½ kop lichtbruine basterdsuiker, ½ kop halfzoete chocolate chips of stukjes bittere chocoladereep, 1 geklopt ei en 1 theelepel vanille extract. Verwarm de oven op 180 °C. Meng alle ingrediënten in een grote kom en roer met een houten lepel tot een gelijkmatige massa.
Verdeel in 24 porties van 1 theelepel groot. Rol tot balletjes en druk plat tot kleine ronde koekjes op bakplaat (niet invetten!). Bak 5 minuten op het bovenste rek en 5 minuten op het onderste rek. Goed laten afkoelen.
Bron recepten: www.wholeliving.com
Bij de bibliotheek zijn er ook kookboeken voor kinderen te leen.
Aardappels.nl, het platform van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) lanceert de campagne 'Power to the Pieper'.
De belangenbehartiger van de Nederlandse aardappelhandel, NAO, wil de aardappel weer op de kaart zetten. In het filmpje 'Power to the Pieper!' (bureaus: Food Cabinet en Boomerang Create) wordt gesteld dat in de huidige tijd van hip en verantwoord voedsel de zoektocht naar lekker en gezond eten steeds ingewikkelder lijkt. 'Vroeger aten we ons ontbijt, lunch en diner, nu praten we er vooral over. Altijd en overal….. De superfood adviezen van dieetgoeroes en food bloggers vliegen ons om de oren. We zoeken ons heil in exotische producten en gezond eten lijkt duurder dan ooit. Laten we ons niet een klein beetje gek maken?'
Volgens de NAO is de aardappel al honderden jaren 'super foodzaam'. De campagne zal zowel online, in social media, als instore te zien zijn.
Bron: http://www.adformatie.nl/nieuws/nederlandse-aardappel-organisatie-neemt-superfood-dieetgoeroes-en-foodies-op-de-hak#sthash.NzpyfhZj.dpufvrijdag 20 februari 2015
STOP ONGEZONDE KINDERMARKETING!
producten. Dit moet stoppen!
Ondanks beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zijn kinderen nog steeds het doelwit van uitgekiende reclamecampagnes voor ongezonde producten. Dit moet stoppen!
Kinderen worden doorlopend blootgesteld aan marketing voor ongezond voedsel, zoals fris, koek, snoep, chips en ijsjes. Dit heeft grote gevolgen voor hun gezondheid. Nu en op latere leeftijd.
Kindermarketing voor ongezond voedsel moet aan banden worden gelegd. Omdat zelfregulering door de industrie niet werkt, moet de politiek ingrijpen en voor wetgeving zorgen.
Stem op wat jij de meest irritante/erge marketingtruc vindt.
Bron: www.consumentenbond.nl/
maandag 2 februari 2015
WIN JIJ EEN SCHOOLKANTINE SCHAAL IN 2015?
In 2014 deelde het Voedingscentrum maar liefst 80 schalen uit aan scholen die voldeden aan de richtlijn op de Schoolkantine Sterrendag. Dit jaar worden de schalen niet meer persoonlijk uitgereikt maar je kunt er nog steeds een winnen.
Als het aanbod op jouw school bestaat uit minimaal 75% basisproducten, dan is de Schaal voor jullie. Je weet dan zeker de kantine voldoet aan het criterium voor een gezonde school.
Hoe maak je kans? Vul het document in en mail het naar degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl.
Boeken van het Voedingscentrum zijn te reserveren bij ons in de bibliotheek.
Bron: Voedingscentrum.nl
EIS GEZONDE SCHOOLKANTINES IN 2015 NIET HAALBAAR!
De Tweede kamer en het kabinet spraken in 2009 de wens uit dat alle schoolkantines in Nederland in 2015 gezond moeten zijn. Inmiddels halen maar 105 van de 2.000 schoollocaties de norm van het Voedingscentrum.
Volgens het programma is de gestelde eis, die werd vastgelegd in een motie, in 2015 niet haalbaar.
De motie moet worden uitgevoerd door het Voedingscentrum. De Monitor stelt echter dat het Voedingscentrum 'pas sinds enkele jaren' de middelen heeft om een Schoolkantine Brigade naar de scholen te sturen.
Uit het onderzoek blijkt dat er van alle scholen die door de Brigade bezocht zijn vrijwel geen enkele school ongezonde producten heeft verwijderd.
"Bovendien telt de Brigade maar elf controleurs die ook nog eens geen bevoegdheid hebben om een gezonde kantine af te dwingen", aldus het programma.
Bron: NU.nl
Abonneren op:
Posts (Atom)