zondag 28 september 2014

GEEF JIJ HET GEZONDE VOORBEELD?





Kinderen kijken hoe je iets doet, wat je eet en hoeveel je beweegt. En apen dat na. Neem je regelmatig fruit en tomaatjes tussendoor, dan wil je kind dat ook. Als jij enthousiast sport en beweegt, vindt je kind het leuk om dat ook te doen. Een gezonder kind begint bij een gezond voorbeeld. Geef jij jouw na-aapje het gezonde voorbeeld? doe de test


voorleesboekjes
Voorlezen of samen met je kind een boekje lezen is altijd leuk. En leerzaam. Zeker als het gaat om de avonturen van Na-aapje! In de keuken of in de speeltuin: na-aapje laat zien hoe leuk het is om lekker te bewegen en gezond te eten. De voorleesboekjes zijn gratis


vrijdag 29 augustus 2014

BODY WORLDS

Een aanrader als u geïnteresseerd bent in het menselijk lichaam





© Gunther von Hagens' BODY WORLDS, Institute for Plastination, Heidelberg, Germany, www.bodyworlds.com.



Gunther von Hagens’ BODY WORLDS: The Happiness Project in Amsterdam vertelt het verbazingwekkende verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen tonen de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het lichaam. Deze bijzondere interactieve presentatie onthult het effect van geluk op lichaam en ziel.

Neem een kijkje in de essentie én de wetenschap van ‘Happiness’ en  koop nu je tickets.

De tentoonstellingen over het menselijk lichaam zijn wereldwijd al door ruim 40 miljoen mensen bezocht. BODY WORLDS: The Happiness Project  is gevestigd in hartje Amsterdam, aan het Damrak 66. Een bezoek is uitstekend te combineren met andere bezienswaardigheden in de hoofdstad.

BODY WORLDS
BODY WORLDS (ook bekend onder de Duitse benaming Körperwelten) is de enige anatomie-tentoonstelling die gebaseerd is op een donorprogramma. Na het succes van de reizende BODY WORLDS exposities in Rotterdam (2010/2011) en in Amsterdam (2012), besloot Dr. Gunther von Hagens een permanente expositie te openen in het centrum van Amsterdam.

PIRAMIDE VAN MASLOW

.

De behoeftehiërarchie van Maslow
De Amerikaanse psycholoog Abraham H. Maslow (1908 – 1970) was aanvankelijk Abraham Maslowaanhanger van het behaviorisme, maar ontwikkelde in de jaren '60 de humanistische psychologie. Hij zag de mens als een uniek gemotiveerd individu met een brede waaier drijfveren. Elk mens streeft naar zelfverwerkelijking of zelfontplooiing. Om dit bereiken moet een aantal fundamentele menselijke behoeften minimaal bevredigd zijn. Al deze fundamentele behoeften zijn aangeboren. Op deze wijze ontstond een hiërarchie van de menselijke behoeften ook wel bekend als de Piramide van Maslow.
 
  1. De meest basale behoeften zijn de fysiologische of primaire biologische behoeften zoals voedsel en drinken (maar ook zaken als warmte, zuurstof etc.). Primair omdat ze te maken hebben met overleven en we om weinig anders zullen geven zolang die behoefte niet is bevredigd.
     
  2. Zodra we ons hebben verzekerd van voldoende voedsel en drinken, richten we ons op onze veiligheidsbehoeften onze behoefte aan bestaanszekerheid. Zaken als beschutting, bescherming, zekerheid en stabiliteit. Komen we in onbekende situaties of veranderen er bepaalde dingen, dan kan innerlijke onrust ontstaan.
     
  3. Wanneer bovenstaande behoeften zijn vervuld, richten we ons op onze sociale behoeften, door Maslow omschreven als de behoefte om bij een bepaalde groep te horen. Aan deze behoeften wordt voor een deel tegemoetgekomen door ons gezin, maar later bevredigen we die ook door ons bij clubs en verenigingen aan te sluiten.
     
  4. Vervolgens trachten we ons verlangen naar (zelf)waardering en erkenning te vervullen waarbij twee zaken van belang zijn:

    ► de behoefte aan zelfwaardering: een gevoel van zelfvertrouwen door waardering voor jezelf, je succes en voor wie je bent. Dit houdt ook in verlangen naar vrijheid, onafhankelijkheid, verlangen een individu te zijn, en zelfwaardering voor wat je in dit opzicht al hebt bereikt;

    ► de behoefte aan waardering door anderen: respect, aanvaarding, erkenning als persoon, erkenning op grond van kwaliteiten, verwerven van een bepaalde status, een 'eigen plaats' in de groep op grond van je 'jou-zijn'.
     
  5. De hoogste staat die een mens kan bereiken is die van zelfverwerkelijking. Deze persoon komt te voorschijn wanneer aan de behoeften aan achting is voldaan en het individu niet langer wordt gedreven door de behoefte om zichzelf te bewijzen, hetzij voor zichzelf, hetzij tegenover anderen. We zijn meer en meer de persoon die we in aanleg ook zijn. Bij mensen die zichzelf verwezenlijken speelt vooral de behoefte aan zin en doel in hun leven. Zij willen dat hun werk, hun bezigheden en hun bestaan waarde hebben, een bijdrage voor anderen vormen. Zij voelen zich vrij van angst, en vrij van de waardering of beoordeling van anderen. Op basis van het bereikte zelfvertrouwen komen zij, als vrij mens, toe om te realiseren wat in ons is, zonder belemmeringen van binnen (in onszelf) of van buitenaf. Het is het niveau van de vrije zelfontplooiing.
Bron: http://www.btsg.nl/infobulletin/Maslow.html


Wees zuinig op goede vrienden. Want ze bevorderen je gezondheid en zorgen voor een ontspannen en langer leven.

Goede vrienden verlengen je leven


Vrienden zijn er niet alleen voor gezellig tijdverdrijf. Uit Australisch onderzoek blijkt dat ze ook je leven verlengen. De onderzoekers volgden 10 jaar lang 1500 ouderen. Het bleek dat de ouderen die een grote vriendenkring hadden, 22% langer leefden dan ouderen die weinig vrienden hadden. Opvallend was dat hechte banden met kinderen en familie bijna geen invloed hadden op de levenslengte van de ouderen. Ander onderzoek wees uit dat iemand die goed geïntegreerd is in zijn omgeving gezonder leeft, zich beter voelt en minder lichamelijke en psychische ziektes heeft. Hoe komt het eigenlijk dat vrienden zo goed voor je gezondheid zijn?

Ze geven je een veilig gevoel.
Mensen hebben instinctief een behoefte om ergens bij te horen. Hier is een evolutionaire verklaring voor. In de vroege ontwikkeling van de mens hadden mensen elkaar nodig om te overleven. Voedsel was relatief schaars en met name voor de jacht was samenwerking onontbeerlijk. Mensen die samenwerkten en de opbrengst van de jacht deelden hadden een grotere kans om te overleven. De mens heeft dus altijd in groepen geleefd, de behoefte er naar zit in onze genen. Daarom voelen mensen met sociale connecties zich meer ontspannen en veilig dan mensen die geen sociale connecties hebben.

Ze veroordelen ongezonde gewoontes.
Goede vrienden hebben meestal het beste met je voor. Daarom stimuleren ze je om goed voor jezelf te zorgen. Als je er slecht uit ziet, zal een vriend je waarschijnlijk aanraden om het even rustig aan te doen. En overmatig drinkgedrag keuren de meeste vrienden af. Een sociaal netwerk functioneert dus als een soort wakend oog voor je gezondheid.

Ze helpen je door moeilijke tijden heen.
Vrienden geven je handvaten en emotionele en materiele steun waardoor je beter met stressoren om kunt gaan. Hoe belangrijk dit voor je gezondheid is, blijkt uit een studie waar het tijdschrift Cancer over berichtte. In de studie werden 61 vrouwen met eierstokkanker gevolgd. De vrouwen met veel sociale steun hadden een aanzienlijk lagere waarden van een proteïne (IL-6) die in verband staat met agressieve vormen van kanker. Lagere waarden van deze proteïne bevorderen tevens de effectiviteit van chemotherapie. Bij vrouwen met geringe sociale steun was de waarde van IL-6 in het algemeen 70% hoger. Rond de tumor was deze waarde zelfs 2,5 keer zo hoog.
Andere studies tonen aan dat mensen met weinig vrienden eerder sterven na een hartaanval dan mensen met veel vrienden. Veel vrienden verminderen zelfs de kans op verkoudheid.

Ze geven je zelfvertrouwen.
Het blijkt dat mensen met een breed sociaal netwerk meer zelfvertrouwen hebben. Bovendien hebben ze meer gevoel van controle over hun eigen leven in tegenstelling tot eenzame mensen. Dit geldt overigens alleen voor mensen die zich ook daadwerkelijk eenzaam voelen. Uit onderzoek blijkt dat het drugsgebruik hoger is onder jongeren die zich eenzaam voelen. Eenzame ouderen hebben over het algemeen een hogere bloeddruk en slapen slechter. Ook zijn ze meer gespannen en angstig.

Vrienden ook oorzaak van stress.
Er zit ook een schaduwzijde aan hechte vriendschappen. Juist omdat vrienden zo belangrijk voor mensen zijn, kunnen ze extra stress opleveren bij een conflict. Julianne Holt-Lunstad, PhD en assistent hoogleraar psychologie kwam er tijdens haar onderzoek achter dat de bloeddruk aanzienlijk meer stijgt door conflicten met mensen die we aardig vinden, dan met mensen die we niet mogen. Een bitse opmerking van een goede vriend kwetst vele malen meer dan wanneer je schoonmoeder die je toch al niet mag, dit doet. Toch is dit gegeven volgens Holt Lunstad geen reden om vriendschappen te verbreken. De relatie tussen het slinken van iemands vriendenkring en sterfte is zo sterk dat deze te vergelijken is met roken en sterfte.

In de bibliotheek is een boek hoe je vrienden maakt, hier te reserveren.


Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: KennislinkWebMD

MEDITATIE IN PLAATS VAN MEDICATIE



Al duizenden jaren lang wordt in het oosten meditatie beoefend als weg naar innerlijke rust en spiritualiteit. Er bestaan net zoveel meditatietechnieken als er tradities zijn. Meestal bestaan ze in de praktijk uit ademhalings- en visualisatieoefeningen. Het effect van regelmatig mediteren is door onderzoek goed gedocumenteerd. Tot de gunstige effecten behoren onder andere een verlaagde bloeddruk, minder hartziekten, minder chronische pijn en een verhoogde mentale helderheid. Vaak vraagt het slechts een kwartier per dag om te profiteren van de voordelen van meditatie. Er zijn allerlei meditatiecursussen op band of op cd te koop, maar u kunt u ook inschrijven voor praktijklessen. Begin er vandaag nog mee en voel uw spanningen wegsmelten.

In de bibliotheek zijn er ook meditatie luisterboeken te leen, zelfs voor kinderen.

Bron: Zo wordt u 100, Dr. Maoshing Ni

MEDISCHE APPS






Het aantal gezondheidapps en -gadgets is in korte tijd explosief gegroeid. Hieronder staan  een aantal websites op een rij die goed van pas komen voor medische doeleinden, bijvoorbeeld als u twijfelt of u uw pijntje of klacht rustig met een paracetamol kunt onderdrukken, of toch echt de dokter moet inschakelen.


Deze apps helpen u aan een gezond eetpatroon, peppen u op tijdens het hardlopen en zorgen ervoor dat u prettig wakker wordt. De meeste van deze apps zijn (gratis) verkrijgbaar voor iPhone en Android.

http://www.thuisarts.nl/news/android-planet-thuisarts-app-van-beste-medische-apps

 Het Voedingscentrum lanceerde een  app   die tips over voeding baseert op uw digitale agenda. De app bekijkt wat er op het programma staat en geeft daarbij advies en gerichte eettips. Staat er een vergadering in de agenda, dan adviseert hij een ander menu dan wanneer u gaat sporten. Twee weken lang ontvangt u acht tips die bij de agenda passen, daarna scant de app de agenda opnieuw.




Wilt u meer weten hoe u apps kunt gebruiken, dan kunt u hier boeken reserveren over het gebruik van apps.